ALEVİLİK; Dini İslâm, Kitabı Kur´an, Allah´a kul, Hz. Muhammed´e bağlı, Hz. Ali ´ye talip, Ehl-i Beyt yolunu süren, yani Kur’an’ı ve *İslâm’ı Hz.. Ali gibi anlayan ve On iki imamlar gibi inancı sürdürenlerdir.
Hz. Ali´ye bağlı onu seven ve Hz. Ali´nin yolunda giden taraftarlarına Alevi denir.
Alevilik iSLAM ' ın içindedir. Ayrı bir din DEGiLDiR. Mezhepler üstü ve İslâm’ın içinde tasavvufi bir yoldur.
İslâm’ın içinde insanidir, aklidir, ahlâkidir. Ehl-i Beyt yolunun, Kur´an ayetlerinin. yorumudur.
Alevilik, Kur’an ve İslâm-ı, Hz. Ali’nin anlattığı gibi anlamaktır.
Aleviler Allah´ın varlığına ve birliğine, Hz.Muhammed´in Resul olduğuna ve Hz. Ali´nin Velayet makamına sahip olduğuna iman ederler.
Hz.Muhammed Nübüvet, Hz. Ali Velayet sahibi olduğuna inanırız. Allah´a, Hz.Muhammed´e ve Hz.ALi ye ve MUHAMMED-ALi soyu olan 12 iMAMLARA gönülden bağlıyız.
Alevilik İslâm inancını,özünde beslediği amaçlar doğrultusunda anlamaya çalışan, içselliği esas alan , şekil şartlarından ziyade, *insanın yüceliğini benimseyen Hz.Ali ve On iki imamlar gibi inancı sürdürmektir.
Alevilik İslâm’ın içinde tasavvuf felsefesi ile din kültürünü kapsar. Alevilik; namaz, oruç, hac, zekat, zahire değil, tasavvuf içerikli Tanrı’ya kavuşmak için kendisine mahsus ibadeti olan ve ibadeti içersinde Hakka secde, dua, tevhit, zikir, gülbank duası vardır. Bu ibadetlerini cem evlerinde, evlerinde yerine getirmektedirler Alevilik, şekil şartlarından ziyade, daha çok içsellikte arayan İslâm’ın tasavvufi yorumudur.
Bir başka deyişle Alevilik, İslâm’ın Ehl-i Beyt yorumudur.
Alevilerde Cem evleri ibadet yeridir, Cem birliğin beraberliğin adıdır. Cemin yapıldığı cem evi ise, sadece ibadet amaçlı kullanılmamış geçmişteki Mescitlerin işlevini de yerine getirmiş, getirmeye de devam etmektedir.
Cem evleri edep, erkan amaçlı kullanılır. Cem evleri; barış, özgürlük, eşitlik, ibadet, sevgi, yargılama ve karar verme yeridir. Aynı zamanda sohbetlerin yapıldığı birlik ve beraberliğin korunup sergilendiği, ikrarın verildiği ve erkanın yürütüldüğü güven ve sevginin toplandığı, Hakk´a temenna ve Hakkın tecelli edildiği yerlerdir. Aksine Alevi İslâm inancı Kur’an´a dayalı, Hz.Muhammed"in buyruklarına göre İslâm’ın evrensel boyutları ile yorumlanıp yeryüzü insanlığına yeni kapılar açan bir büyük düşünce akımı olan tasavvuf felsefesiyle hayat bulan bir insan bütünlüğüdür .Özünü insan sevgisinde bulan ve Tanrı´nın insanda tecelli ettiğine inanır. Vahdet-i Vücuttur.
Alevilikte en büyük hac iyilik yapmak, aç olanı doyurmak, insanlar arasında barışı yaymak, insanlık alemi için çalışmak ve doğruluktan ayrılmamaktır. Tüm baskılara rağmen Anadolu Alevi İslâm inancının temelinde güzellik ve paylaşımcılık temel ilkedir. Musahiplik fikri varlığıyla kardeş tutmak, fitre ve zekâtı daimi kılmıştır. Eline diline ,beline .aşına, eşine,işine sahip olmayı ve kendini bilmeyi temel almıştır.
Yüzyıllarca Aleviler, Ya Allah, Ya Muhammed, Ya Ali demeleri, ibadetlerinde ve cem evlerinde dillerinde Allah’ı hiç eksik etmeyerek islamın özü olmuşlardır. Aleviliğin kaynağı Hoca Ahmet Yesevi’nin hikmetlerinde geçen terimlerdir. Sema, pir, pir rızası, miraç, kul hakkı, hak rızası hü, hü v.b. sözcüklerinde görmektir. İslâm’ın muhalif kanadı Hz. Ali yandaşlığıdır. Anadolu Aleviliği dünyanın en büyük dinleri ve inançların evrensel değerleriyle yoğrulmuş bir inanç olmakla birlikte özünde ve merkezinde son din olan İslâmlığın *yer aldığı iman ve insanlık yoludur. Alevilikte, Allah sevgisi, Hz. Muhammed, Hz. Ali sevgisi ve Ehl-i Beyt’e bağlılık, Aleviliğin İslâm’ın özü olarak görmenin temel nedenidir. Çünkü; Hz Muhammed’in Veda Hutbesinde, ümmetime iki emanet bırakıyorum,bunlardan biri Kur’an-ı Kerim, diğeri ise Ehli Beyt olduğunu belirmiştir. Aleviler, Hz. Ali’yi sevmenin, Hz. Muhammed’i sevmekle eşdeğer olarak görmekteler. Çünkü; Hz. Muhammed,”Ben kimin mevlası isem, Ali de onun Mevlasıdır. Ona dost olana dost, düşman olana düşman ol. Ona yardım edene yardım et. Onu horlayanı horla. Nerede olursa olsun gerçeği onunla birlikte kıl, şeklinde dua etmiştir. (Sahih-i Müslüm, “ Fedail’üs- Sahabe” Ali Bin E. Talibin faziletleri, bölümünden aktaran Seyit Murtaza / Hz. Muhammed ,Hz. Ali için; “Ben ilmin şehriyim, Ali kapısıdır. Şehri dileyen kapıya gelsin”, “Ali insanların hayırlısıdır. Kim bunu kabul etmezse, gerçekten kafir olmuştur.” , “ Ümmetimin en ileri geleni ve gerçek hüküm vereni Ali’dir.”
Aleviler kendilerini ifade ederken, Alevi, Allah’a kul, Muhammed’e ümmet, Aliye talip olan kişilerdir. Alevi İslâm inancında Tanrının gerçek eri olan insan kalbine yani doğrudan doğruya insana yönelirler. Kur’an da Tanrı – İnsan bütünleşmesi ve birliği şu şekilde ifade edilmektedir. Onlar derler ki ; “Biz Allah içiniz ve sonrada ona dönüp gideceğiz” ….” Biz ona ( insana) şah damarından daha yakınız.”
Görüldüğü gibi bu ayetlerin içsel anlamlarından hareketle Alevi İslâm inancına göre, Tanrı insanın içindedir, insana secde etmek, Tanrıya secde etmekle eş anlamdadır.
Nitekim Hünkar Hacı Bektaş Veli şöyle demektedir:
Ellerin kabesi var, Benim kabem insandır
Kur’an da, kurtaran da, insanoğlu insandır
Aleviler, Hz. Ali’nin üstün niteliklerini ve Kur’an’ın gerçek yorumunun içsel anlamını başta Hz. Ali olmak üzere, Ehli Beyit’in ve Yedi Ulu Ozan’ın tasavvuf derinliği olan kişilerce keşfedildiğinden dolayı Alevi İslâm inancının kendi işlerinde içselleştirerek savunmuşlardır. Hacı Bektaş Veli Alevilerin Ser çeşmesidir, Alevilerin beslendiği kaynaktır. İlim, İrfan, barış, sevgi ve direniş pınarıdır. Hünkar Hacı Bektaş Veli’den alınan güçle yüz yıllarca zulme, asimilasyona karşı bir direniş bayrağı yükseltilmiş, olup, Alevi İslâm inancı kimliğini sürdürmüş, sürdürmeye de devam edecektir.
Nitekim Hz. Muhammed, “Ali’yi seven beni sever, beni seven de Ali’yi sever.” diyerek, Hz. Ali’nin sevgisini, yerini ve önemini açık bir şekilde belirtmiştir. Hz. Ali, Hz. Muhammed’în yol kardeşidir. Nitekim bu durum Buyrukta belirtilmiştir.Hz. Ali zulme karşı baş kaldırmanın mazlumun yanında yer almanın tarihsel simgelerinden biridir.
MEDET YA ALLAH YA MUHAMMED YA ALİ
bence kimsenin alevilerle bir sorunu yok.Alevilerin kendi içerisinde halletmeleri gereken bir sorun var.Kimliğinizi acıklarken gayet sunni inancına uyum içindesiniz ama bu açıklamalar aleviden aleviye değişiyor..Ne yazıkki..
Kimi Hz.Ali hakkında garip şeyler söylüyor..Kimi peygamberimiz hakkında..vs.vs
Aslına bakılırsa Eğer ehli Beyt yolunda ise aleviler Neden Camileri değilde Cem evlerini tercih ederler bunu anlamam

?
Ehli-Beyt yolunda olmayan bir sünni gorebiirmisiniz?Hayır goremessiniz..Hz. Ali yi sevmeyen bir sunni gorebilirmisiniz? Hayır onuda goremessiniz..Bu anlayısa gore her sunni biraz alevidir ama her alevi SUNNİ değildir..Bu ortaya cıkıyor..
Gercekten ehli beyt yolunda olanlar bence EHli sunnet vel cemaat Fırkası içerisinde Kendisini ALLAH rızasına adamıs insanlardır..Tek basına Ehli Beyt i yuceltip Diğer sahabi veya diğer ALLAH dostlarını kucumsemek hakaret netmek ALLAH ın sevdıgını bir sapmış inanç sistemi için sevmemek Gercekten sapıklıktır..
Ben sugunlerde aleviyim diyen bazı kimseleri dinliyorum..Namaz kılan Oruc Tutan Hacca Giden vs.vs İSlamın şartlarını yerıne getıren kımse olarak tanıtıyorlar kendılerını ..Eğer boyle yasıyorlarsa zaten ben ALEVİLİK kavramını sadece bir tasavvuf yolu olarak anlayabılır kabul edebılırım..Ama diğer taraftan bazı alevilerin acıklamalarını dınleyınce Bir DİN gibi algıulıyorum ALEVİLİK kavramını..Hatta kimisi ALEVİLER aslında ateistir gibi salakca şeylerde soyleyebılıyorlar..
Kendi fikrimce ALEVİLİK aslında Şİİ mezhebinin dallarından bir tanesidir.Yani çıkış noktası orasıdır..Eğer Şİİ lik teki gibi bazı sapık inançlar bu anlayısa sıcramıssa değişen bir şey yok diyebilirim.Ama Thamin ettiğimizden de öte ALEVİLİK ALLAH yolunda Hz. Ali yi izleyerek ilerlemek için kullanılan bir tassavvuf yolu ise ve ya değişerek bu hali almış yada benliğini koruyarak bu hali olmış olabilir ben arkasındayım hatta bende ALEVİ yim..
Fakat Bu anlayış yanlış insanların elinde yanlış ogrenılıyor veya uygulanıyorsa ; ALLAH dostlarına Bazı sahabilere Halifelere hatta haddi aşarak Peygamberimize vara hakaretler antipatik haraketler ve davranıslar sergileniyorsa bu işte bir yanlış olmamaması kacınılmazdır..
Söylemeliyimki cok derin bir konudur.İSLAM tarihini bilmek gerekir.Bilmeden konusmamak gerekir.
Alevilik Tanrı korkusu yerine sevgisini benimseyen; Kuran'ın şekline değil, özünü kabul ettiklerini belirten, amacı "Seyr-ü süluk" (Ruhsal olgunlaşma) olan bir tasavvuf yoludur.
Merhaba arkadaslar. Öncelikle şunu söylemeliyim ki bu başlıktan kastım ne forumu germek ne gereksiz bir tartışmaya yer vermek nede bu konu üzerinden rant sağlamak. Benim için başlıktaki amaç bir Alevi olaraktan günümüzde hala konuşulan ve yıllar önce atılmış bazı bazı iftiraların ne kadar yanlış ve yersiz olduğunu ve en azından forumdaki arkadasların bu konu üzerinde biraz bilgi sahibi olmalarını sağlamak. Kilitlenen başlık için forumdan özür dilerim. Umarım bu başlık daha dogru oldu.
geçen bir dergide bir yazı okumuştum alevilerin hz.ali yi adeta putlaştırarak şirke doğru bilerek veya bilmeyerek gittiklerini belirtmiş bunekadar doğrudur bir açıklama alayım
şimdi benim bldiğim kadarıyla efendimizi paeygamber olarak kabul ediyorsunuz ama halifelik döneminde ilk müslüman olanların arasında hz ali olduğu için ilk halifeninde onun olması gerektiğini savunuyorsunuz öleki kendisine haksızlık yapıldığını düşünüyorsunuz benim anlamadığım hz ali ozaman lar böle bişeyden bir şikayeti olmamısta neden sizler asırlar sonrası böle bir şikayette bulunuyorsunuz kusurabakmayın ama o şartlarda kimse yasamadı buna siz biz karar veremeyiz bide hak olduğunuzu iddia ediyosunuz ama islamın sartlarını tam olarak kabul etmiyorsunuz mesela oruc belki kabul ediyorsunuz ama istenilen sekilde yapmıyorsunuz dahada var şimdilik bunların acıklamasını alayım devamı gelir
bak yukarda yazdığın herseyi harfi harfine okudum evet hz aliyi bende cok severim ama yazdıkların gibi değil suanda alevilik gercekten değil cok alevi arkadasım var hele biri var sürekli içki içer ve bana derki biz içkiliyken allaha daha yakın oluyoruz ramazan ayını kabul etmiyorsunuz namazı tam bilmiyorum garip bir arkadas vardı gözlerimle namaz kılıyorum derdi aleviler hep bölemi kılar dediğimde kısmen demişti kader inancı yok ki bu imanın 6 sartı içerisinde vardır hac yok şimdi burda celişki var çünkü kuranı kerime inanıyorsunuz ama tüm bunlaR kuranı kerimde ayet olarak gecer nesıl olurda rededilir bide sunu anlamıyorum bayanlar basların cok garip örtüyor tabi buna nekadar örtmek denirse...saclarının ortasındaki ivi ayırıyorlar yarıdan itibaren kapatıyorlar saclarının büyük büyük kısmı acık kalıyo ama nur suresi30.yada 31 de olabilir ayetinde örtü emri vardır bu nasıl iş anlamadım
TÜTİYE.
Yazdıkların aslında Alevilik çerevesi dışında daha çok insanların kendi şahsi ve özel huy. hal ve hareketleriyle alakalı şeyler. Arkadaşının içki içmesini Alevi olmasıyla bağdaştırman yanlış olur. Belki cok klasik bi düsünce olacak ama sunni bir kişinin yanlış olan davranışlarını bütün sunni kesime mal edemeyeceğin gibi bi durum söz konusu burdada.
Oruç konusunda bildigin üzere muharrem ayının orucları tutulur. İslam ın şartlarından birisi olan da oruç tutmaktır. Ramazan ayında oruç tutmak degildir degilmi.
Arkadasının sana soylediği göz ile Namaz kılma olayına gelince. İslam dininde bildigimiz üzere elleri ve ayakları olmayan veya bedensel engelli insanların ibadetlerini yerine getirmek içindir göz ile namaz kılmak. Alevilere özel bi ibadet şekli değildir. Kesinlikle olamazda. Ben böyle bi konunun Alevilerle anıldığını ilk defa duydum kesinlikle yanlış. Anladığım kadarıyla birkaç kişiden değilde tek bir kişiden duyduğun şeyler üzerine yazmış olmalısın. Hiçbir Alevi HZ. Ali nin ilk halife olmadığından şikayetçi değildir. Hangi kaynaktan böyle bir bilgiye ulaştın.
TÜTİYE
Hac konusuna gelince. Büyük bir kesimin Hac ca gitmediği doğrudur. Yukaarıda bahsettigim gibi Alevilik sembolik ibadetleri benimsememiştir. Örneğin Hac ca ayrılacak bütçenin yoksul kesimle paylaşılarak bu ibadetin yerine getirildiği düşünülür. Bu tabiki Allah'ın taktiridir.
şahsi kanaatim alevilerin bu ülkede en çok hor örülen en çok aşağılanan kesim olduğudur. özellikle sünniliğin aşırı uçları olayın açıkçası bokunu çıkartmış durumdalar. hele bir mum söndü iftirası varki yani bu kadar adice ve şerefsizcelafları aynı çatı altında yaşadığınız insanlara nasıl atabiliyorsunuz analmıyorum yani. kendimde sünni olmama rağmen olayın vahametinin farkına varmam aslında uzun olmadı. lise sondu sanırım bir arkadaşım (sivaslı) bana yenia ldığım bir kaseti çekmem için boş bir kaset vermişti. kaseti taktım teyibe ve içinde ne olduğuna bakmak için rast gele sarmaya bvaşladım. birisi saz çalıp "alevi makamı"nda birşeyler okuyordu. ertesi gün gittim arkadaşa kaseti verirken durumdan bahsettim ilk cümlesi" valla ben alevi değilim abicim arkadaştan aldım o kaseti " oldu.. tabi aradan biraz zaman geçip konu tekrara açılınca durumu anlattı.. bu insanlara bu ülkede çok baskı yapıldı. yavuz sultan selimdne beri sürekli katledildiler. maraş,çorum olayları vs. kaldı ki ülkede 20-25 milyon alevi olduğu biliniyor,ayrıca aleviliğin arapların tersine allahtan korkun demek yerine allahı sevin demesi daha mantıklı...sünnilik ne yazık ki araplar yuzunden olmadık seyler yaptırmıs ınsalarımıza.
alevinin elinden kesilmiş bir hayvana mundar demek falan inanılmaz yani.. yaptıkalrı yemeklerı yemıyenlerı tanırım alevilerin. nerden tanırsın dersenız benım annanem alevilerin yaptığı yemekleri yemez çöpe dökermiş.gerçi şimdi kendiside yanlış yaptığını söylüyor ama geçmiş üzerinden 20 sene üzülsen ne olur..
demem o ki ben alevileri kendime yakın görüuyorum çoğu zaten türkmen kökenli olduklarından dolayı kültürleride benim hayata balışıma uyuyor. sünni olmama ragmen bu böyle yani.. cem evlerine girmemeleri konusunda birşey diyemem kendı tercıhlerı kımseyı zorla camıye sokacak halımız yok degıl mı?
yani peygamberın torunlarını damadını öldürecek kadar gözü dönüş kişilere bakınca haksız dıyemıyorum bu adamlara.benım bıldıgım hz. muhammed kızı fatıma için gözümün nuru dermiş.en sevdiği çocuğunun evlatlarını katledecek kadar manyaklasmıs ınsanlara bugun bıle kın duymaları hayet normal degıl mı.. konunun bu denlı karmasık olması dolayısıyla bırsey dıyemıyoruma ama bence dınlemek ve ınanclarına saygı gostermek gerekıyor. sonucta ıslamıyette bıor suru mezhep var..sunnilik dogrudur demek bıze gore "dogru" olacagından kestorıp atmak sacma olur. dini faşizanlığa bu konu ıyı ornektır yanı.